Сергій ПТАШНИК: «Молодим гравцям корисно спробувати сили на всеукраїнському рівні»

Сергій ПТАШНИК: «Молодим гравцям корисно спробувати сили на всеукраїнському рівні»

Серед новачків сезону чемпіонату ААФУ 2021/22 – і команда, яка вже має вагомі досягнення як у змаганнях юнацького чемпіонату ДЮФЛУ, так і в обласних турнірах серед дорослих. Прикарпаття-Тепловик, частина великої піраміди івано-франківського футболу, виконує благородне завдання – готує зміну для першолігового Прикарпаття, і з цією місією справляється добре. Вже чимало юних футболістів мали нагоду спробувати свої сили в професіональних змаганнях, а на підході – нові таланти.

Сергій Пташник, який очолює тренерський штаб цієї молодої команди, напередодні старту в Чемпіонаті України серед аматорів сезону 2021/22, познайомив нас зі своїм колективом. Ось із чого почав бесіду Сергій  Володимирович:
- Ми представляли Прикарпаття у обласних змаганнях і так само грали в Дитячо-юнацькій лізі України U-19, в цьому році зайняли третє місце. І представляли ще й наш тепловий завод в чемпіонаті області, зайняли друге місце. Наше керівництво попросило посприяти Асоціацію футболу нашої області, щоб посприяли нам і ми приймали участь в змаганнях аматорів. Хоча наша команда – друга в таблиці, проте в складі – молоді гравці, для яких корисно спробувати сили в турнірі всеукраїнського рівня серед дорослих. Ми до цього прагнули.

Ми, як тренери, в штаті футбольної команди, а гравці – лише аматори. У нас між клубом і школою СДЮШОР Прикарпаття угода про співпрацю, і, в основному, ці дітки заходять до мене в U-18, U-19, і сильніші представляють клуб на теренах нашої області і в U-19 ДЮФЛУ.

У нашому розпорядженні – непоганий стадіон «Тепловик», раніше називався «Локомотив». Колись команда Тепловик вже брала участь в аматорських змаганнях, декілька років назад, і саме з того починалося відродження нашого уславленого клубу Прикарпаття. Там досить пристойний стадіон, і ми намагаємося виконати всі вимоги Асоціації області та України, що стосуються футбольних заходів.

- Основу команди складуть саме ці 18 та 19-річні хлопці чи планується залучення кількох більш досвідчених?
- Ви самі розумієте, не хочеться бути "хлопчиками для побиття". Ми розуміємо структуру аматорського футболу. Це практично Друга ліга за малюнком гри, я в цих моментах прекрасно орієнтуюся. Тому в нас є трохи досвідчених футболістів, але їх дуже мало, в основному це 2001-2003 рр. Також 2-3 чоловік, які були в нас так званими "дядьками Чорноморами". Але команда, повірте мені, вже "бита", має певний досвід – непогана у нас команда. Тому я її не хвалю, але з цими дітками ми зайняли друге місце в провідній лізі Івано-Франківщини, хоча чемпіонат області в нас досить пристойний.

- А хто ці досвідчені гравці, які будуть допомагати молоді?
- У мене можуть бути граючі тренери Олег Веприк і Віктор Данищук. Це відомі імена з хорошою школою, не один рік віддали нашому прикарпатському футболі. Вони мені допомагають в тренувальному процесі, також я їх десь і використовую в складних іграх на тих позиціях, які в мене "гуляють".

- Наскільки багато перша команда зачерпне у вас футболістів цього літа? Чи будуть такі, кого ви втратите?
- Звичайно, я вже двох втратив. Забрали на збори Данилюка та Радульського. Це два крайніх півзахисники, лівий та правий. Також на зборах молодий воротар Бобинець. Але це є частиною нашої роботи, і ми тільки радіємо, коли наша молодь користується попитом.

- Результат такої роботи – це підвищення гравців у класі. Андрійчук потрапив в клуб УПЛ – ФК Олександрія.
- Це вихованці СДЮШОР Прикарпаття, і після закінчення вони потрапили до мене. Наскільки я знаю, Данилюк також поїхав у «Колос». Пройде хлопець – чи ні... Але ми працюємо.

- Цікаво, які завдання стоять перед командою? На яке місце орієнтуєтеся?
- Потрібно вам зателефонувати пізніше – вже після медогляду та оголошення всіх учасників турніру. В мене досвід є, я ще тренував франківський «Факел», працював у Прикарпатті. Тож я знаю, що футбол всеукраїнського рівня – це дуже серйозно, і тут новачкам не можна багато говорити, а треба вивчати турнірну ситуацію та адаптуватися до нового рівня. Але й не хочеться виступити так, як Варатик, це також команда з нашої області, яка, на жаль, була аутсайдером Групи 1. Перша задача - не бути на останньому місці. А далі будемо відштовхуватися від рівня прогресу наших хлопців.

- Які ваші загальні враження від аматорського чемпіонату? Чи доводилося дивитися матчі та яке враження справляє західна Група 1?
- Я прекрасно розумію, що таке наразі футбол. Тим паче, з тим чемпіонатом U-21, який прибрали з УПЛ – стільки вільних гравців, добре навчених і молодих. Велика частина їх буде саме в цих змаганнях. Прекрасно розумію, що аматорська ліга була і буде нормальним, хорошим змаганням. Бачив і на зборах багато команд, і грав з однією з Чернівців (Довбушем), тому я вважаю, що це серйозний рівень. Для моїх футболістів це буде підвищення і побачимо, що вони зможуть зробити на цьому рівні.

Артур ВАЛЕРКО, SportArena.com для ААФУ

Для довідки:
ФК «Прикарпаття-Тепловик» (Івано-Франківськ)
• Рік заснування: 2016
• Кольори клубу: зелено-жовті
• Стадіон: «Тепловик», м. Івано-Франківськ (вміщує 2400 глядачів)
• Керівництво та тренерський штаб             

Президент: Ольшанецький Василь Миколайович
Головний тренер: Пташник Сергій Володимирович
Тренери: Веприк Олег Олексійович, Данищук Віктор Юрійович

• Досягнення
Віце-чемпіон Івано-Франківської області 2020/21, бронзовий призер – 2018/19.
ФК «Прикарпаття-Тепловик» (Івано-Франківськ) дебютує на всеукраїнському рівні.

Підписуйтеся на канал МФК "Прикарпаття" в Telegram і на YouTube, стежте за нами у Facebook та Instagram, щоб завжди бути разом з нами.