Перша ліга: учасники чемпіонату сезону 2022/23

Перша ліга: учасники чемпіонату сезону 2022/23

Війна внесла свої корективи в плин вітчизняного футбольного чемпіонату – вимушено призупинили участь 24 клуби (10 – у Першій лізі, 14 у Другій). Це змусило ПФЛ спільно з клубами виробити новий підхід до формування учасників і способу розіграшу нового сезону змагань у наших дивізіонах.

Так, після консультації зі всіма клубами прийнято рішення затвердити склад учасників чемпіонату України з футболу серед команд Першої ліги сезону 2022/2023 (дві групи – група «А» та група «Б») по територіальному принципу:

Група «А»:
«Буковина» Чернівці
«Діназ» Вишгород
«Епіцентр» Кам’янець-Подільський
«Карпати» Львів
«Нива» Тернопіль
«Полісся» Житомир
«Прикарпаття» Івано-Франківськ
«ФСК Маріуполь» Маріуполь

Група «Б»:
«Гірник-Спорт» Горішні Плавні
«Кремінь» Кременчук
«ЛНЗ» Черкаси
«Металург» Запоріжжя
«Оболонь» Київ
«Полтава» Полтава
«Скорук» Нікопольський район
«Чернігів» Чернігів

Нагадаємо, що Перша ліга 30 років тому (в прем’єрному чемпіонаті 1992 року) вже проводилася за таким форматом. У сезоні 2022/23 заплановано провести Першу лігу в два етапи – дві групи по вісім команд (два кола в 14 турів, 56 матчів у кожній групі на першому етапі - всього 112 матчів).

На другому етапі 1-4 місця груп формують "чемпіонську" групу за вихід в УПЛ з урахуванням очок, отриманих на першому етапі в іграх між собою. А 5-8 місця формують групу за право грати в Першій лізі з урахуванням ігор між собою на першому етапі. На другому етапі команди Групи «А» проводять матчі тільки з командами Групи «Б» у два кола (32 матчі у кожній групі, команди проведуть по 8 матчів).

Всього в чемпіонаті буде проведено 176 матчів. Одна команда проводить 22 матчі у чемпіонаті. Дві кращі команди здобувають право на прямий вихід до УПЛ, третя та четверта команди Першої ліги зіграють матчі плей-офф за підвищення в класі – 3 місце Першої ліги грає з 14 місцем УПЛ, 4 місце грає з 13-м УПЛ.

ВАЖЛИВО!
У разі підтвердження ФК «Десна» та ФК «Маріуполь» участі у Чемпіонаті УПЛ сезону 2023/24, матчі плей-офф не проводяться. Кількість команд УПЛ збільшується до 18. У разі, якщо тільки один із зазначених клубів підтверджує участь – тоді команда, що посіла чотирнадцяте місце у Прем’єр-лізі та команда, що посіла третє місця у другому етапі змагань Першої ліги у групі «Чемпіонська», бере участь в етапі плей-офф за право грати у чемпіонаті України серед команд клубів ПЛ сезону 2023/24. Етап плей-офф складається з двох матчів, по одному на полі кожної з команд-учасниць. Господар поля визначається шляхом жеребкування.

Офіційний сайт ПФЛ

Підписуйтеся на канал МФК "Прикарпаття" в Telegram і на YouTube, стежте у Facebook та Instagram, щоб завжди бути разом з нами.