Василь ОЛЬШАНЕЦЬКИЙ: «Запевняю, що в договірних іграх ми участі не беремо!»

Василь ОЛЬШАНЕЦЬКИЙ: «Запевняю, що в договірних іграх ми участі не беремо!»

Після відродження в Івано-Франківську футбольного професійного клубу "Прикарпаття" з Другої ліги перейшло в Першу. Про виступи команди та її майбутнє - наша розмова з президентом МФК "Прикарпаття" Василем Ольшанецьким.

- Пане Василю, для читачів розкажіть трохи про себе.
- У футболі я вже давно. Грав у чемпіонатах області, і в дублі колишнього "Спартака". Постійні травми змусили залишити активний футбол. Потім Тарас Клим, нині перший заступник голови обласної федерації футболу, запропонував спробувати судити матчі. Все вийшло. 18 років - у суддівстві, з них 11 обслуговував вищу і прем’єр-лігу. 8 років - асистент арбітра ФіФА. По завершенні суддівської кар’єри працював в яремчанських "Карпатах" віце-президентом футбольного клубу і його спортивним директором. Два роки тому, коли знову відроджене "Прикарпаття" почало виступати на професійному рівні, став президентом клубу.

- Рідко буває, щоб команда за два сезони переходила з другої ліги в першу. Завдяки чому це вдалося зробити?
- Завдяки самовіддачі, збалансованості, поєднанню досвіду та молодості й майстерності футболістів. Перед початком сезону було поставлено високе турнірне завдання. Звичайно, хотілося стати першими в групі, але виходу в першу лігу ми все-таки домоглися, завчасно завершивши чемпіонат на другому місці. Успіх колективу пов’язаний ще з тим, що "Прикарпаття" - єдина команда в Україні, сформована тільки з уродженців нашої області. Такий патріотичний порив зробив свою добру справу.

- Яка ігрова ланка найкраще діяла на полі за весь футбольний сезон й кого з футболістів могли б відзначити?
- Я вже сказав, що наша команда дуже збалансована. Всюди є лідери. У захисті відзначався молодий Приймак, котрого запросили в прем’єрлігівський "Верес". Він там прогресує далі, й думаю, рівненська команда (а тепер львівська) не остання в його кар’єрі, тож він має всі шанси грати на більш високому рівні. У середній лінії є досвідчений Боришкевич, а поряд з ним - Дербах, Оринчак, Бойко, які також повністю віддаються на полі. А в атаці, як завжди, - Худоб’як, славнозвісний Халк, який, за підсумками сезону, знову найкращий бомбардир другої ліги.

- А щодо визначення найкращого бомбардира не все так гладко?
- У групі "А" 18 голів забив і Семенець з "Агробізнесу", але в нього два голи з пенальті, а в Худоб’яка всі м’ячі з гри. А в групі "Б" нападник з "Металіста" забив більше м’ячів, проте він провів і більше ігор. Отож згідно з виведеним коефіцієнтом, найкращий - наш Ігор Худоб’як.

- А як у команді з воротарями?
- Вільчин і Піцан є рівноцінними, і вони надійно захищають ворота. А щоб виокремити якісь ігрові ланки команди чи когось з футболістів - не наважуся це зробити, бо всі трудилися на загальну перемогу.

- Мабуть, були і прогалини в проведенні деяких матчів?
- У когось з футболістів на певний час настає спад, а в когось, навпаки, піднесення. Це регулюють тренери, котрі щоразу оцінюють психологічну атмосферу в колективі та в якому ігровому стані перебувають спортсмени. Досвід, фаховість й інтуїція дозволяють тренерам визначити оптимальний склад на поєдинок.

- "Прикарпаття" - в першій лізі. Причому ми добре усвідомлюємо: це інший футбол й інше фінансування. Що у міжсезонний період збираєтеся робити, щоб добре стартувати в ній?
- Футболісти з відпустки вийшли 18 червня. Медогляд і тренування вдома - до 25 червня. А потім традиційно їдемо в Яремче у відпочинковий комплекс на два тижні на тренувальні збори. На той час заплановано п’ять товариських матчів. Навіть визначилися з трьома спаринг-партнерами. Спочатку зустрінемося з молодіжною командою львівських "Карпат" (U-21), а згодом - з основним складом "Карпат". Третя гра - з винниківським "Рухом", а ще двох суперників шукатимемо пізніше. Тобто протягом цього часу перевіримо ігрові якості футболістів і сформуємо основний склад команди для першої ліги.

- Це все добре, а як із фінансуванням команди?
- Із січня по червень ми використали 4 млн. грн. Порівняно з іншими клубами старий бюджет був не такий великий. З урахуванням першої ліги подали проект нового бюджету. Наприклад, на функціонування команди з 1 липня по 1 січня наступного року нам потрібно 6,5 млн. грн. Багато грошей "з’їдає" оренда автобуса. Підраховано, що за один середній виїзд команди на гру клуб витрачав 45 тис. гривень. А тепер уявіть поїздки в першій лізі за 1200-1300 кілометрів.

- Ви назвали цифру фінансування до 1 січня, а який загалом має бути сезонний бюджет?
- Приблизно 10 млн. грн. Річ у тім, що в першій половині чемпіонату буде зіграно 22 тури, а на весну 2019-го їх залишиться лише 12.

- А котра з команд першої ліги мала найбільший бюджет?
- Наскільки знаю, київський "Арсенал" - 40-50 млн. грн.

- А найменший, мабуть, в одеської "Жемчужини" і харківського "Геліосу", які під кінець минулого сезону знялися з розіграшу?
- Не зовсім так. У "Жемчужини" з’явився заможний спонсор, який вирішив, що зможе профінансувати команду, а пізніше, побачивши, що на футбол люди не ходять (в Одеській області багато команд, в тому числі професійні - "Чорноморець", "Балкани", "Реал-Фарма"), а "Жемчужина" перебуває в зоні вильоту, за декілька турів до завершення чемпіонату припинив фінансування. Подібна до цього і ситуація з "Геліосом". Ставили завдання виходу в прем’єр-лігу, готували для цього стадіон, документи для проходження атестації в елітний дивізіон, а в підсумку - суперечності в тренерському штабі та відсутність належного турнірного результату.

- А який за величиною буде бюджет "Прикарпаття" серед команд першої ліги?
- Один з найменших. З огляду на те, що в команді гратимуть місцеві футболісти, не потрібно великих затрат на харчування приїжджих, на їхнє проживання і т. п. і зарплати у нас будуть одними з найнижчих. У другій лізі середня наша місячна зарплата - 8 тис. грн., а преміальні за перемогу - 2 тисячі. А от в команди "Арсенал-Київщина" з Білої Церкви, яка в групі "А" посіла останнє місце, преміальні були у два рази більші від наших. Тому хлопці висловлюють незадоволення, мовляв, ми вже не в другій лізі, а в першій. Спілкуючись з футболістами різних команд, вони знають тамтешні зарплатні і, зрозуміло, висловлюють свої претензії. У винниківського "Руху" щомісячні зарплати - від 20 до 50 тис. грн., а в нас тепер будуть 12-13 тисяч. Плюс 4-5 тисяч преміальних за перемогу. Повірте, це дуже мало, бо, наприклад, у луцькій "Волині" за переможну гру платять 15 тис. грн.

- Зрозуміло, не все залежить від Вас. У такому разі, хто фінансує команду?
- Міська та обласна рада і партнери "Калуський Бровар". Шукаємо інших спонсорів. Окрім потенційних, є тимчасові, що одноразово допомагають команді. Крім того, організовується благодійний фонд МФК "Прикарпаття", куди по змозі люди вноситимуть свої кошти.

- Основні фінансисти - міська та обласна рада. Чи виконують вони свої зобов’язання?
- Міська рада цілком виконує обіцяне, а обласна цього року не виділила наразі жодної копійки. Тож від неї сподіваємося отримати заборговані 2 млн. грн.

- А тепер коштів потрібно мати ще більше...
- Про допомогу проситимемо і міських, і обласних керівників, а також депутатів різних рівнів. Не думайте, в клубі фінансування досить прозоре - хто хоче щось дізнатись, бухгалтерія покаже, куди йдуть гроші. Головне - відродити професійний прикарпатський футбол, наш патріотичний дух, щоб люди відвідували стадіон і мали там на що дивитися. Тим паче, що до івано-Франківська приїжджатимуть харківський "Металіст", дніпропетровський "Дніпро", одеський "Чорноморець", кропивницька "Зірка" та інші команди.

- Доукомплектування потрібне, і, можливо, досить серйозне. Як ви сказали, "Прикарпаття" - унікальна команда в Україні, де грають тільки уродженці нашої області. А як із підвищенням статусу клубу?
- Теж комплектуватимемо футболістами лишень родом із Прикарпаття. Підписали контракт з Василем Цюцюрою з охтирського "Нафтовика". Має приїхати гравець з Польщі, ведемо інші перемовини, в яких отримали принципові згоди. На тренувальні збори до Яремча поїдуть 30 футболістів, а залишаться в команді 23-24. Утім, на базі Івано-франківського "Тепловика-ДЮСШ №3" з наших футболістів буде створено молодіжну команду, яка називатиметься "Прикарпаття  U-19". Вона братиме участь як у чемпіонаті області, так і в чемпіонаті України серед команд U-19. Багато хлопців звідти матимуть всі шанси потрапити до основної команди - "Прикарпаття".

- Після закінчення сезону клуб уже відрахував якихось футболістів?..
- Поки що нікого. Це прерогатива головного тренера. Він і тренери мають визначити, хто команді потрібен, подивитися, в якому стані той чи інший футболіст, хто з них прогресує, а хто ні. Зрештою, щоразу має відбуватися ротація складу і вливання свіжої крові задля кращої роботи колективу.

- На яке місце могло би претендувати "Прикарпаття" за підсумками першолігового сезону?
- Ми зустрічалися з керівниками міста, і тоді було озвучено завдання - потрапляння в десятку команд першої ліги. Для першого сезону і 10-11 місця не аж такі критичні, але у всякому разі не намагатимемося втриматися в першій лізі будь-якими силами чи засобами.

- Без поставленого завдання, звичайно, важко працювати. Наразі під реальні плани, крім зарплат футболістів, потрібна ще й матеріальна база для команди.
- На жаль, її в нас немає. Про відсутність клубного автобуса я вже говорив. Мав розмову з міським головою Русланом Марцінківим і радив купити автобус для потреб міської ради та надавати його нам для виїзних матчів. Ми автобус заправлятимемо пальним, тож поїздки будуть значно дешевшими. Клуб не має, як у далекі часи, заміської бази для відновлення і підготовки футболістів, більше того, за два сезони для офісу не придбано жодного комп’ютера. Правда, щоразу в бюджет закладаємо оргтехніку, але все залишається по-старому. Якщо продовжувати про наші негаразди, то клуб орендує приміщення на стадіоні "Рух", там орендуємо і поле для ігор. Я розумію, що клуб - на етапі становлення, і сьогодні в першу чергу йдеться про зарплати футболістів і результати команди, однак час уже розв’язувати й інші проблеми...

- І на завершення нашої розмови - про масштабний удар по футбольній мафії. Договірні матчі відбувалися у трьох професійних лігах. Поліція озвучила назви 35 клубів. Серед них фігурує і "Прикарпаття". Навіть Степана Решка, який виступав за київське "Динамо" і збірну СРСР й всіляке бачив у своєму футбольному житті, ця оприлюднена інформація вразила. Що можете сказати, пане Василю, з цього приводу?
- З договірними матчами, безумовно, треба рішуче боротися. Те, що до ганебного списку потрапило наше "Прикарпаття" - одне непорозуміння. Після оприлюднення інформації мій телефон був червоний від дзвінків, і попробуйте всім пояснити нашу непричетність до цього скандалу. На початку всі звернули увагу на логотип - НФК "Прикарпаття", а ми - МФК "Прикарпаття". і хто уважно дивився програму "Про футбол" на телеканалі "2+2", то чув, що йдеться про колишнє "Прикарпаття" зі старим керівництвом клубу. Запевняю, що в договірних іграх ми не беремо участі. А якби дізнався, що хтось таким займається, то на другий день він був би звільнений з роботи незалежно від рангу та імені.

Богдан БІЛЕЦЬКИЙ, газета "Галичина"