Реформа: бути чи не бути?

Реформа: бути чи не бути?

Віце-президент МФК "Прикарпаття" Олександр Дем'янчук узяв участь у обговоренні проекту ПФЛ з реформування професіонального футболу:

"Останнім часом ФФУ та ПФЛ оприлюднили свої проекти реформи системи проведення змагань в українському футболі, - говорить функціонер клубу Другої ліги. - Сумнівів в тому, що зміни справді потрібні немає. Проте є запитання на рахунок того, що саме потребує реформування і в який спосіб. Саме тому, не претендуючи на істину в останній інстанції, вирішив висловити свою особисту думку як колишнього спортивного журналіста, а наразі одного з очільників молодого, але надзвичайно перспективного професіонального футбольного клубу.

Розпочну з того, що жодна реформа системи проведення змагань у футболі не буде ефективною, якщо вона нав'язується згори. Керівники українських клубів – це самодостатні люди, які спроможні визначити вектор, в якому має рухатися клубний футбол нашої країни і саме клуби як безпосередні учасники, а не ліга і не федерація мають визначити нові правила гри і взяти на себе зобов'язання їх виконувати.

Вдосконалити систему атестації

В першу чергу це стосується  такого питання, як чіткий і прозорий обмін між лігами. Скільки команд вилітає і скільки заходить в ту чи іншу Лігу – це основоположне питання будь-якого серйозного чемпіонату. Не менш важливим є процесс проходження атестації клубами, які претендують на отримання статусу професіональних. В жодному разі ця процедура не може бути формальною як є на даний момент. Вважаю, що варто переглянути вимоги до претендентів, зробивши їх максимально жорсткими, щоб вже на цьому етапі виключити йомовірність появи серед професіоналів потенційних «знятих з розіграшу».

Чіткий та прозорий обмін

Переконаний, що фундаментом всього українського футбол є Чемпіонат України серед аматорів, а також обласні, міські та районні чемпіонати. Починаючи з 2012 року разом із колегами з провідного українського футбольного сайту UA-футбол системно займався виствітленням цих змагань. За цей час щороку в турнірах, що проводяться під егідою ААФУ, зв'являлися все нові і нові колективи (ті ж Рух, Інгулець, Жемчужина, Балкани, Колос, Мир, Агробізнес, Металіст 1925), які за два-три роки обкатки на цьому рівні ставали готові до виходу на професіональний рівень. Таким чином Чемпіонат України серед аматорів був, є і залишається джерелом для наповнення професіональних Ліг. На жаль, у зворотньому напрямку за весь цей час не послідувало жодної команди. Це свідчить про те, що не має нормальної системи обміну між лігами, що є надзвичайно негативним фактором.

Як наслідок так само нормально не працює цей механізм вже при обміні між УПЛ та Першою Лігою. Вважаю, що саме чіткі та прозорі умови обіну між лігами – мають стати наріжним каменем реформи системи проведення змагань в українському футболі.

Об`єднати зусилля

Завданням ж самих Ліг (УПЛ, Першої, Другої та аматорської) як організаторів змагань має в першу стати маркетингова робота з їх популяризації, пошук рекламодавців та партнерів, щоб участь в тому чи іншому турнірі приносила його учасникам окрім витрат ще й доходи. Для цього клуби без жодних "але", в першу чергу мають передати комерційні права на трансляції та роботу з системними партнерами тій чи іншій Лізі, а остання в свою чергу повинна забезпечити економічну привабливість Ліги для титульних, генеральних та інших спонсорів.

Рішення про те, куди і в який спосіб має рухатися українських клубний футбол, повинні прийняти самі представники команд, без жодного тиску з боку оргнізацій, що проводять змагання. Зрештою та система проведення змагань, яка діє на даний момент, не є найгіршою і якщо і потребує змін, то в першу чергу у питаннях маркетингу, роботи зі ЗМІ та популяризації самих Ліг.  Але в будь-якому випадку останнє слово має бути за самим учасниками змагань як безпосередніми суб'єктами цієї системи", - резюмував Олександр Дем'янчук.

Більше подробиць про пропонований ПФЛ проект реформи за цим посиланням.

Джерело