«Прикарпаття» - «Металіст 1925» - 2:3. Післямова

«Прикарпаття» - «Металіст 1925» - 2:3. Післямова

Володимир КОВАЛЮК, головний тренер "Прикарпаття":
- Чесно кажучи, мені футбол сподобався. Гра - для вболівальника. Шкода, що наша команда програла. Хоча матч був дуже напружений. "Металіст" вигравав, ми зрівнювали рахунок. Потім у нас момент при 2-2 був досить непоганий, Цюцюра міг забити третій гол і ми могли вийти вперед. Однак, це є футбол і саме основне, що в наших футболістів було бажання грати. Я думаю, що люди задоволені грою, але незадоволені результатом, як і я. Але є та самовіддача, той дух, який ми звикли бачити в нашої команди, адже команда завжди бореться до кінця. Ми хотіли зрівняти рахунок, але не вийшло, проте я думаю, що команда вже набирає впевненості, повертається та самовіддача і та гра, яка була раніше. Нам два стандарти подати, а їх буде сто процентів за гру і два гола можна забити. І це серйозна проблема...

- Знову ротація воротарів. Вам не здається, що захисники підлаштовуються під воротаря? Ми бачили в попередній грі стояв Піцан, зараз Новак.
- Я з Вами згідний. Наприклад, я за те, щоб стояв один воротар. До прикладу, в київському "Динамо" чи в "Шахтарі" випускають другого воротаря, коли знають, що команда на дві голови слабша, і дають шанс другому воротарю проявити себе. Я тільки за це. Але в нас так виходило, що Піцан отримав травму, треба було ставити Вульчина, тепер Вульчин отримав травму, потрібно ставити Новака. Новак стояв, отримав травму… І ось така ротація. Розумієте, я як тренер люблю стабільність, стабільний склад, щоб було з першого по одинадцятий номер.

Я грав в різних командах. Там тренери не робили таких ротацій, як зараз у нас. Однак, я змушений так робити. Ось, наприклад, ми знову сьогодні поставили нових футболістів. Хтось травмований, в когось карточка. Цюцюра півроку майже не бігав. Я змушений був ставити його в склад, бо треба було комусь забивати. І він молодець, він два гола забив і ще міг забити. Ви самі бачили, що він фізично не готовий. Я ризикував, але в мене було таке відчуття, що він вийде і заб’є. Я хотів би найбільше мати стабільність – це чотирьох захисників і воротаря. А з атакуючими футболістами можна проводити ротацію. Хтось може краще атакувати, діяти від оборони, працювати на атаку. Так життя змушує.

Ми всі говоримо, що "Прикарпаття" програє. А чому програє? Ось я читаю Фейсбук. Там пишуть, що Ковалюка у відставку, там футболісти погано грають… А причину ми ж не знаємо. Маємо результат на таболо. Як вболівальник, я їх розумію, бо всі хочуть, щоб команда "Прикарпаття" вигравала. А якщо розібратись, то в нас по 4-5 нових футболісти грають кожну гру, ми не можемо стабілізувати, бо нас змушує життя. Там червона карточка в Барчука на п’ять ігор, потім ще одна "жовта", і Барчук знов пропускає. Якщо б він не мав карточки, то був би у складі, грав би сьогодні. Там травма чи ще щось... В нас немає стабільного складу. І це дуже сильно впливає на результат. Адже коли є стабільний склад, то і результат кращий. Допоки ми не стабілізуємо, поки всі не вилікуються і будуть грати ці всі здорові, які є оптимальний склад, то так ми і мучимось потрошки.

- Який зараз настрій в команді?
- Розумієте, є завжди основне для тренера, ми беремо зараз мене чи іншого тренера, це - психологія футболіста. І коли така інформація, мовляв, що мене хочуть звільнити, це дуже впливає на футболістів. Відповідно, і самовіддача була не така як потрібно. Ми зробили декілька помилок, я визнаю ці помилки. Я не можу сказати, що я досвідчений тренер, я - молодий тренер. Перед грою з "Інгульцем" я відвів футболістів здати кров маленьким діткам. Я хотів зробити добру справу, показати приклад, що ми не тільки граємо у футбол, але ми ще хочемо допомогти суспільству. Однак, я не прорахував, що це може вплинути, я не медик. Коли ми програли "Інгульцю", я думав, а чому футболісти не віддавались на полі, чому футболісти не бігали так, як вони завжди це можуть. Це була моя помилка. Тепер я розібрався, я знаю, але нам ті очки, ту гру не повернеш назад.

Думаю, що команда зараз виходить з цього стану. Мені дуже сьогодні сильно сподобалась самовіддача футболістів . Сподобалося, як гравці стараються, вони будуть помилятись завжди, бо ми граємо, щоб всі розуміли, тільки нашими місцевими футболістами. Ми не можемо взяти гравців з інших областей, з іншої частини України чи легіонерів. Ми те, що маємо, те маємо. Наша команда коли б’ється, коли самовіддана на футбольному полі, тоді здобуває позитивний результат. В нас немає таких майстровитих футболістів, яких мають інші команди в Першій лізі... Ось такі маленькі є дрібниці в футболі, які призводять до негативного результату. Це є футбол і всі команди попадають в яму і наша команда попала була в яму. Я думаю, що потихеньку ми звідти викарабкаємось. Є полоса біла, є полоса чорна....

Хочеться тішити вболівальників перемогами, гарною і якісною грою. Але на це потрібен час, це потрібно перетерпіти. А в нас, як завжди, ніхто не хоче терпіти. Хочеться все і одразу. А це важко. Ось ви станьте на моє місце, там де я ходжу, переживаю за гру… Я не знаю - скільки в мене тих нервових клітин це з’їдає… Я переживаю, як і всі Ви тут переживаєте, хто любить команду "Прикарпаття". Однак ніхто не хоче розбиратися, а кажуть, що мовляв, програли, то треба Ковалюка у відставку… Ну прийде інший тренер, але ж футболісти будуть ті ж самі. За три з половиною роки ми по крупинках зібрали команду. Мені моя команда "Прикарпаття" дуже подобається! Ми знаємо, що наша команда одна з найстарших в Першій лізі. І знаємо причини. Коли сонце виходить на стадіоні "Рух", там вболівальникам важко сидіти на сонці, а футболістам в цій бетонній чаші потрібно бігати під сонцем. І ми це знаємо... 

Андрій ДЕМЧЕНКО, головний тренер "Металіста 1925":
- Гра нам сьогодні давалася дуже важко. Ми прекрасно розуміли, куди їхали, суперника дуже ретельно вивчали. Команди із Західної України вдома "кістьми лягають" та їх дуже підтримують уболівальники - так і сталося. Після своєї помилки пропустили перший гол: на фланзі втратили м'яч, контратака та нам забили. Добре, що команда продовжила грати, а не опустила руки. Забили, потім вдруге... Були гарні нагоди, могли доводити перший тайм до великого рахунку, але так сталося, що знову припустилися помилок, дали зробити навіс та нападник франківців випередив нашого голкіпера. Ми дали супернику можливість повірити у себе та повернутися до гри.

У другому таймі "Прикарпаття" пішло великими силами вперед, притиснуло нас до власних воріт. Звісно, той, хто відбивається, має багато моментів біля своїх воріт. Тому господарі мали нагоди, аби забити. Для нас це була важка гра.

- Які завдання перед командою стоять на сезон?
- Нам поставили завдання - вихід до Прем'єр-Ліги. Ми працюємо, не кричимо, що ми найсильніші, намагаємося перемагати у кожній грі, а там буде видно.

- Кого бачите основними конкурентами?
- Їх вже видно: дуже налаштований "Рух", тримається вгорі "Оболонь Бровар", потрохи підіймається "Інгулець", є ще "Агробізнес" та "Минай", які гарно йдуть дистанцією, ми навіть поступилися цим колективам.

- Сьогодні була група підтримки. Чи чули своїх фанатів?
- Так, звісно. Ми завжди відчуваємо, що вони нас підтримують та допомагають. На такому далекому виїзді, не в такій кількості, як вдома, але відчуваємо, що вони поруч.

- Порівняйте перемогу у Краматорську над одним із лідерів і сьогодні проти одного із середняків. Яка далася важче?
- У грі проти "Авангарду" ми володіли перевагою та довели її до перемоги. А сьогодні я цього сказати не можу. До останніх секунд була напруга та рахунок міг змінитися. Ця гра була набагато важче.

- Чи відчували відсутність травмованого Дехтяренка?
- Коли випадає основний гравець, це завжди відчувається. У нього вже відпрацьовані ігрові зв'язки з партнерами по команді та він їх відчуває. Звичайно, перемістивши Шершня, який у минулому матчі грав правого захисника у цю зону, треба час, щоб він себе відчув на цій позиції. Сьогодні цей крок спрацював.

- Команда буде підсилюватися взимку?
- Так, наразі у обоймі чотирнадцять гравців, які постійно грають. Кожен тренер мріє, аби на кожній позіції був ще гравець, який буде конкурувати за місце в складі. Потрібні футболісти для ротації, ці хлопці не витримають увесь Чемпіонат. Ми дивимось, як проводять ротацію великі клуби, то й же "Манчестер Сіті", коли Зінченко грає в Лізі чемпіонів, а потім два матчі не потрапляє навіть до 18-ти. Сезон довгий, потрібні гравці для ротації, щоб основні могли деколи відпочивати. Потрібна гарна селекція, аби люди виходили та допомогали, підсилювали гру. Ми вже ведемо певну роботу у цьому напрямку.

Підписуйтеся на канал МФК "Прикарпаття" в Telegram і на YouTube, стежте за нами у Facebook та Instagram, щоб завжди бути разом з #Командою рідного краю.