Перша ліга. 18 тур. «Металіст» - «Прикарпаття» - 4:0

Перша ліга. 18 тур. «Металіст» - «Прикарпаття» - 4:0

Те, що "Прикарпаття" – дуже зручний суперник для "Металіста" було зрозуміло за рахунком матчу першого кола - 1:4. Франківці не вміють і не хочуть займати "позицію автобуса". Розуміння одного цього факту вже дає шанси команді "жовто-синіх". На перших хвилинах йшла велика боротьба за центр поля з перемінним успіхом. Звісно, багато напрацювався капітан Балулі (він і так герой у майже в кожній грі) - у поперечку поцілив.

Однак голу не було. "Прикарпаття" взялося відповідати своїми моментами з ухилом на правий фланг Назара Воробчака. Підопічним Рипана для голу зовсім трішки бракувало спритності суто в завданні останнього удару. А тоді сталася помилка бокового арбітра, який не зумів побачити офсайду колумбійця Ріаскоса, коли йому передачу віддавав Балулі. Браян, до його честі, дограв епізод до кінця і відчайдушним ударом забив гол - 1:0. Фактично це взяття воріт зламало центр поля "Прикарпаття", "орли" здалися, їхня командна гра розпалася. "Вигрібали" своїм ентузіазмом і боротьбою.

До кінця тайму пропустили й другий гол: Юрій Романюк чудово відкрився на фланзі, ефектно обіграв Івана Сондея й виконав подачу. А в штрафному майданчику позицію програв Василь Француз, невисокий (167 см) Володимир Танчик просто підстрибнув і завдав удару головою - 2:0!

У другому таймі Балулі й Ріаскос повторили свою зв'язку знову в контратаці і Браян забив чистісінький і дуже класний гол під дальню штангу воріт Піцана - 3:0. Завершальним акцентом був уже не такий, але все ж суперечливий гол бразильського нападника Матеуса Пейшото, який перервав свою 4-матчеву серію без забитих м'ячів і забив красиво у дотик "гаком" у падінні. Підлепенець вдало віддав Танчику, а той, своєю чергою, закрутив м'яча на Матеуса з... положення поза грою. Арбітр Дердо вирішив, що передачу віддав не Танчик, а захисник Василь Француз - і від суперника офсайду не може бути. Момент далеко не такий кричущий, як із першим голом, проте вкотре ставить питання про ВАР і в Першій лізі.

"Металіст" на останніх хвилинах засів в обороні і, здавалось, готовий був дозволити "Прикарпаттю" забити гол престижу. Та франківці своїми нагодами насамперед Назара Воробчака і хорошим штрафним не скористалися. Тож "Металіст" продовжує свою серію перемог до чотирьох (ще й без жодного пропущеного), а "Прикарпаття" перервало серію своїх шести матчів без поразок.

UA-Футбол

Чемпіонат України. Перша ліга. 18 тур
«Металіст» (Харків) - «Прикарпаття» (Івано-Франківськ) - 4:0 (2:0)
Голи:
Ріаскос (14, 48), Танчик (43), Пейшото (62).

Металіст: Рибка, Мизюк (Танковський, 60), Романюк (Підлепенець, 60), Федорів, Демченко, Горбунов, Танчик, Балулі (Фомін, 82), Сарапій, Ріаскос, Пейшото (Рязанцев, 87).
Прикарпаття: Піцан, Пастух, Матушевський (Мащенко, 73), Француз (Сікач, 84), Лень, Воробчак, Семотюк, Рудюк, Цюцюра (Кузьмин, 61), Сондей (Геник, 75), Барчук (Горбаченко, 66).
Попередження: Сарапій (84) - Француз (46), Геник (87), Сікач (90+1).

13 листопада 2021 року. 17:45. Харків, стадіон ОСК "Металіст". 26668 глядачів.
Арбітр: О.Дердо (Чорноморськ). Асистенти арбітра: О.Павлінов, В.Сухін (обидва - Одеса).
4-й арбітр: Є.Назаров (Харків). Спостерігач арбітражу: О.Матяш (Полтава).

 

Металіст розгромив Прикарпаття. Вдруге в сезоні

У першому колі Металіст не зустрів опору в Івано-Франківську – перемога 4:1, граючи в більшості з 15-ї хвилини. Але зараз були шанси, що Прикарпаття вчинить вендету за ту поразку. По-перше, підопічні Рипана і Яцурака багато чому навчилися за цей час – безпрограшна серія прикарпатців до цього виїзду досягла шести турів. По-друге, Металіст потихеньку почав втрачати очки, що природно – не термінатори, теж живі люди. І якраз команди подібної силової, вичікувальної манери раніше пощипували очки у лідера.

Ось тільки боротьби не вийшло – по-перше, Прикарпаття до матчу в Харкові підійшло ослабленим (хвороби та інші причини завадили зіграти обом основним фулбекам – Писко і Квасному, а також вінгеру Волошиновичу, який набрав шикарну форму). По-друге, гості ризикнули зіграти проти суперника вищого рівня з все тією ж слабо насиченою середньою лінією, не приставивши до центрхава Семотюку когось з чистих руйнівників, наприклад, Геника.

До того ж, і сам Металіст з перших хвилин показав похвальну націленість до воріт. Вже на першій хвилині реактивний Танчик ледь не закинув з флангу за комір Піцану. Через кілька хвилин Балулі зарядив зі штрафного в поперечину. Тому коли відбувся перший гол, це було зовсім не здивування. Балулі пішки пройшов центр поля і вистелив пас на хід Ріаскосу, Брайан оббіг воротаря і в падінні забив м’яч у ворота – 1:0 на 14-й хвилині. Ланцюг помилок і недограних епізодів очевидно переважив підозру в офсайді (а колумбієць і справді на половину корпусу був попереду від суперників у момент пасу француза).

Оперативно відігратися Прикарпаття не змогло, а далі виявилося, що гості просто розчинилися в грі. Навіть не особливо поспішаючи пресингувати і роздувати темп Металіст спокійно накочував атаку за атакою, не знаходячи гідних відповідей. Більш того, ще до перерви господарі створили кілька моментів, щоб забити. І якщо дещо прямолінійний удар Балулі після флангової подачі Демченка Піцан потягнув, то перед самою перервою змушений був капітулювати. З глибини Пейшоту підключив Романюка, той зняв чоботи з захисника і подав, після чого рослі захисники гостей не завадили забити головою зовсім невисокому Володимиру Танчику ‒ 2:0 на 43-й хвилині.

Справа запахла керосином – ще до перерви Т34 ледь не забив ударом з центру метрів з 20-ти, а після відпочинку з показною простотою Металіст «змахнув віялом» і довів рахунок до великого. Пейшоту і Балулі розігнали атаку з глибини, а коли Брайан Ріаскос стартував з лівого флангу на пас Фареса, молодий Пастух не знайшов додаткових швидкостей і програв забіг колумбійцю ‒ 3:0 на 48-й хвилині. Після цього на грі можна було ставити крапку.

Але знайшовся ще гравець з особистою мотивацією. П’ятий тур не забивав Пейшоту, що виправив, піймавши м’яч на праву ногу після невдалого виносу захисника Француза ‒ 4:0. Гол №12 для Матеуса. До того бразилець буквально знущався над суперниками, потрапивши в штангу з забійної позиції. Якщо був хтось у гостей, хто заслужив на респект в цьому матчі, так це Воробчак – він тричі пробивав по воротах Рибки, з гри, зі стандартів, одного разу зі штрафного навіть потрапивши в площину. Але навряд чи цим виправив враження від поганого, безвольного виступу п’ятої команди першості, яка, здається, приберігала сили до прийдешнього матчу з Оболонню. Так чи не так, проте створити конкуренції лідерам точно не вдалося.

Man of the match: Брайан Ріаскос (Металіст)
Своїм дублем забезпечив феєричну перемогу господарям. І це треба робити – в перерві презентований Пауліньо Бойє, він явно прийшов “по душу” когось із легіонерів. Ріаскос, який прибув після вищого дивізіону Португалії, повинен пахати за своє місце в основі.

Sport Arena

Підписуйтеся на канал МФК "Прикарпаття" в Telegram і на YouTube, стежте у Facebook та Instagram, щоб завжди бути разом з нами.