Олександр Каденко: «Усі розмови про наступний сезон не на часі»

Олександр Каденко: «Усі розмови про наступний сезон не на часі»

Сезон у Першій та Другій лігах України не дограватимуть. Таке рішення ухвалили на Раді ліг ПФЛ. Через воєнний стан в Україні проводити матчі неможливо, тому підсумки чемпіонатів підбиватимуть за тією турнірною таблицею, яка була актуальна на 23 лютого. 

Попри те, що дограти чемпіонат не було можливості, ПФЛ наполягатиме на тому, щоб її представники підвищилися у класі та у новому сезоні виступали в УПЛ. Про долю Першої та Другої ліги під час війни розповів президент ПФЛ Олександр Каденко.

«Ми провели нараду у Першій лізі та Другій лізі. Насамперед було прийнято рішення про те, що ми не можемо завершити чемпіонат як у Першій лізі, так і у Другій лізі. Прийняли рішення визначити місця у турнірній таблиці згідно з місцями, які команди займали після останнього туру (29 листопада) та до початку війни рф проти України. 

Вирішили створити робочу групу щодо відпрацювання питань переходів між лігами. В тому числі звертатимемося до УПЛ, щоб наші клуби, які посіли перше та друге місце, можливо, і третє з четвертим, мали змогу брати участь у змаганнях УПЛ.

Ситуація щодо обміну між Першою та Другою лігами? Ми спілкувалися, і я впевнений, що ми разом знайдемо спільне та оптимальне рішення для всіх, щоб клуби, які здобули право піднятися з Другої до Першої ліги, щоб вони це право здобули та брали участь у чемпіонаті Першої ліги. Також думатимемо, як зберегти якомога більше команд, які є у Першій лізі.

Наразі немає прямої загрози існування клубів. Є деякі проблемні моменти у двох клубах Першої ліги. Вірю, що вони надалі існуватимуть та розвиватимуть український футбол. Є також проблеми у шести клубах Другої ліги.

Усі клуби висловили готовність розпочинати новий сезон. Також ухвалили рішення з 16-17 травня до 30 травня провести роботу і бути з усіма на контакті, дізнатися про ситуацію в клубах і розробляти формати змагань», - розповів президент ПФЛ Олександр Каденко в ексклюзивному інтерв'ю Футбол NEWS.

«Поки що немає офіційної інформації про зникнення клубів»

Вчора в ПФЛ на спеціальному засіданні ради ліг прийняли рішення достроково зупинити сезон 2021/22 – точно так, як і в Прем'єр-Лізі. Проте думки наші вже в наступному чемпіонаті. Президент ПФЛ Олександр Каденко розповів FanDay, коли буде вирішена доля команд, які мають підвищитись в УПЛ, відповів, чи є вже клуби, які припинили існування та спрогнозував, коли завершиться війна.

«Доля команд, які можуть підвищитись в УПЛ, вирішиться наприкінці травня-початку червня»

– Розкажіть, чим ви зараз займаєтеся, яка у ПФЛ основна робота зараз? 
– Ми перебуваємо на постійному зв’язку з усіма клубами ПФЛ, як можемо, так їм допомагаємо. Намагаємося вирішувати питання різного роду. 

– Наскільки правдива інформація, що доля команд, які можуть підвищитися до УПЛ, буде вирішена 25 травня?
– Я не думаю, що це буде 25 травня. Зараз у нас створена робоча група, яка буде напрацьовувати різні варіанти. Як змагань УПЛ, так і змагань Першої та Другої ліги. Будемо дивитися по ситуації, що ми маємо.

– Металіст і Кривбас відправлять відразу в УПЛ? А долю третього, четвертого місця Першої ліги буде вирішувати плей-оф?
– Я не готовий відповісти на це питання. Думаю, що його вирішить робоча група і всі ці напрацювання. Ми будемо максимально старатися, щоб підтримати свої клуби. Ми маємо знати можливість, чи будуть готові ці клуби піднятися в УПЛ. Фінансовий стан, інфраструктура і так далі. 

– Чи розглядає ПФЛ варіант з проведенням наступного сезону суто на Заході України?
– Наразі ми це питання не розглядали. Ми не можемо вирішувати за клуби. Тут теж потрібно розуміти, що таке жити вдома, коли є свої бази, місця проживання, стадіони. Інший варіант – постійно жити та грати на виїзді,тут зовсім інші витрати на харчування та інші потреби. Поки що ми це питання не обговорювали. Ми будемо чекати завершення війни та приймати відповідні рішення.

«Коли ми виженемо окупантів з України, тоді завершиться війна»

– Чи є вже клуби, які припинили існування? 
– Офіційної інформації нам поки що не надали. Чутки є, але давайте чекати офіційної інформації. Сподіваюся, що ситуація покращиться та клуби зможуть відновити свою роботу.

– Чи правда, що Яруд (Маріуполь) продовжить виступи як Олімпік (Донецьк)?
– Я знаю, що до початку повномасштабної агресії росії проти України були такі зустрічі та переговори. Зараз я не можу сказати, чи так буде. Насамперед, я хочу подякувати президенту Яруда Олександру Ярошенку, який зміг вивезти гравців футбольного клубу, займався евакуацією жіночої команди та, наскільки я знаю, допомагав юнакам ФК Маріуполь евакуюватися. Зараз він зайнятий тим, що надає і надалі допомогу в евакуації і медичну теж, усім жителям Маріуполя і членам клубу. 

– Що буде з аматорським футболом в Україні та різних областях? Десь розпочнуться чемпіонати?
– Я впевнений, що футбол був, є і буде. Чемпіонати розпочнуться. Можливо, не в тих кількостях і не в тих видах, якими вони були до війни. У нас люблять грати та займатися футболом. Думаю, що найближчим часом всі будуть грати у футбол під мирним небом, насолоджуватися життям і футболом. 

– Які критичні дати щодо початку сезону 2022/23?
– Я би не говорив про критичні дати. Ми будемо сподіватися, щоб якомога швидше ми перемогли загарбників, які прийшли на нашу землю. Будемо шукати інші варіанти для того, щоб у будь-який час розпочати змагання та відновити чемпіонат.

– Як думаєте, коли завершиться війна? 
–  Коли ми виженемо окупантів з України, тоді завершиться війна. Я не політик, але я за цілісну Незалежну Україну та вірю в наші Збройні сили, у наших людей та впевнений, що Україна – найкраща країна у світі та вона переможе, буде жити, процвітати і футбол буде розвиватися.

Ігор ГРАДСЬКИЙ, FanDay